Kontinuerliga rör – Sliplining

Metoden innebär att man infodrar den befintliga ledningen med ett kontinuerligt PE-rör som har en mindre diameter. Om ledningen som ska renoveras bland annat har problem med låg omsättningstid, är sliplining ofta förstahandsalternativet.
Metodbeskrivning
Skillnaden i diameter mellan det nya och det befintliga röret bör vara minst 10%, för att det nya röret ska kunna installeras. För att förhindra att tillskottsvatten ska påverka ledningens anslutningar, eller dess vattengång, kan mellanrummet mellan det nya och befintliga röret injekteras med t ex betong. På så vis fixeras ledningens läge.
Normalt svetsas rör av standardlängder ihop till erforderlig längd. Serviserna ansluts till det nya röret med elsvetsdetaljer. Den begränsande faktorn i stadsmiljö, är ofta det utrymme som behövs för att lägga ut en sammansvetsad ledning i godtyckliga längder. Därtill konsekvenserna av lägre kapacitet i dricksvattennätet.
Teknisk data
Material: | PE80, PE100 och PE100-RC |
Applikationer: | Kontinuerliga rör sliplining kan användas för alla typer av VA-ledningar, såväl tryck- som självfallsledningar, samt gas- och processledningar. |
Dimensioner: | Alla förekommande standarddimensioner. |
Installation: | Schaktgrop |
Fördelar
- Enkelt att underhålla och svetsa då materialet är standard PE
- Passar alla förekommande tryckklasser, både tryck- och självfallsledningar
- Slät insida ger högt flöde och återskapad kapacitet
- Samma statiska bärkraft som ett helt nytt rör
- Samma livslängd som ett helt nytt rör
- Kvalitetssäkrat genom INSTA-CERT och märkt med Nordic Polymark
Vad tycker våra beställare?
Vi försöker alltid använda schaktfri teknik i första hand och vet att schaktfritt blir billigare så snart det krävs någon form av återställning, t ex asfalt eller stensättning.
Miljöaspekten är viktig för oss. Därför väljer vi schaktfri teknik när det går eftersom utsläppen blir mindre. Vi samarbetar gärna med Svatek; då vet vi att allt flyter på. Vi är mycket nöjda med deras arbete.
Vatten är världens viktigaste livsmedel. Därför är det viktigt att det hanteras professionellt.